Wybór diety cukrzycowej.

Prawdopodobnie wielokrotnie słyszałeś, że przegląd diety poprzez  zdrowe odżywianie, prawidłowe odżywianie  lub  ograniczenie cukru  jest jednym z głównych kroków, które należy podjąć w zapobieganiu lub leczeniu cukrzycy.

Te wskazówki brzmią prosto na papierze, ale w prawdziwym życiu może to być żmudna bitwa, ponieważ eksperci od żywienia nie mogą nawet dojść do porozumienia co do tego, co oznacza „zdrowe odżywianie”. A potem jest cukier. Wiele owoców to tak naprawdę cukier. Czy należy unikać również owoców?

Zadawanie sobie tych pytań kilka razy dziennie sprawia, że ​​staje się to jeszcze większym wyzwaniem. Każdego dnia musisz decydować, co jeść. Czy będziesz jadł w domu, czy sam będziesz przygotowywał posiłki? Jakie przekąski są zdrowe w automacie? Czy powinieneś spróbować zrobić własne przekąski?

Niezależnie od tego, czy niedawno zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę, czy chcesz zapobiegać cukrzycy, ponieważ występuje ona w Twojej rodzinie, prawdopodobnie przejrzałeś niezliczone strony internetowe i fora internetowe na temat tego, co jeść, ale nadal czujesz się zagubiony i przytłoczony.

Jakie pokarmy możesz jeść, jeśli jesteś diabetykiem?

Ten artykuł został napisany i zaprojektowany tak, abyś czuł się mniej przytłoczony podczas podejmowania decyzji dotyczących diety i odżywiania, które są „przyjazne dla diabetyków”. Ogólnie rzecz biorąc, dowiesz się o właściwych wyborach żywieniowych dla osób z cukrzycą i ostatecznie przestaniesz zgadywać swoje plany posiłków.

 

Co się dzieje z osobami z cukrzycą?

Wyobraź sobie, że masz zamiar zjeść kilka wilgotnych i puszystych babeczek marchewkowych. Węglowodany z muffina są rozkładane przez enzymy trawienne na glukozę, prostą formę cukru i źródło energii. Rozkład węglowodanów na glukozę zwiększa poziom cukru we krwi.

Ludzkie ciało to wspaniała dieta cukrzycowa. Natura zaprojektowała twoje ciało tak, aby wytrzymywało różne formy stresu, dokonywało adaptacji (jak budowanie mięśni po podnoszeniu ciężarów) i utrzymywało homeostazę (idealny stan wewnętrzny). Kiedy twoje ciało wykonuje swoją pracę, utrzymując homeostazę, twoja trzustka wytwarza hormon zwany  insuliną  , który pomaga opanować nagły skok poziomu cukru we krwi po zjedzeniu dwóch (i pół!) babeczek marchewkowych.

Co insulina robi z twoim organizmem?

Dieta 1200 kcal ułatwia transport i magazynowanie dodającej energii glukozy do komórek, tkanek, a także narządów. Należą do nich magazyny glukozy w organizmie, takie jak mięśnie szkieletowe i wątroba.

Gdy poziom cukru we krwi powróci do poziomu wyjściowego, gdy glukoza zostanie wchłonięta przez organizm, trzustka zacznie wytwarzać glukagon zamiast insuliny. Glukagon mówi wątrobie, aby uwolniła zmagazynowany cukier. Zwykle dzieje się to między posiłkami.

A co, jeśli jesz za dużo babeczek (i węglowodanów!), czyli o wiele więcej, niż mogą obsłużyć narządy magazynujące glukozę?

Osoby z  cukrzycą typu 1 mają problemy z trzustką, która nie wytwarza insuliny, dlatego osoby te mają nieco inne obawy. Przez większość czasu cukrzycy typu 1 muszą kontrolować poziom glukozy za pomocą insulinoterapii przez całe życie.

W cukrzycy typu 2  twoja dieta będzie produkować insulinę w częstych wybuchach. Kiedy zdarza się to częściej niż zwykle, twoje komórki ostatecznie stają się mniej wrażliwe na insulinę. W rezultacie stają się „przyjemnie odrętwiałe” na sygnały wysyłane przez organizm, że w organizmie występuje nadmierny poziom cukru we krwi. Tak dzieje się u osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Ten typ cukrzycy można kontrolować lub mu zapobiegać, wprowadzając zmiany w diecie.